December 5, 2013

Hösten på DharmagiriHär är höstens rapporter från Shridaya, som bor på Dharmagiri.


September 2013

Nu har hösten kommit även till Dharmagiri! Men innan dess hann mycket göras i den kvardröjande värmen. Sanghahelgen den 12-15 september kan ha slagit rekord i antalet deltagare, 17 stycken! Mycket blev gjort i trädgården och alla trasiga fönster byttes ut och kittades om. På plats hade vi nämligen en professionell glasmästare och med Pär som skicklig assistent.

Helgen innan dess, den 6-8 sep hade Unga Buddhister en retreat med temat ” "Kärlek: Romantik, relationer och sex - Ett buddhistiskt perspektiv" med 16 deltagare. Det verkar ha varit en riktigt ”sanghastärkande” retreat. 

Även ”sanghastärkande” var ordensretreaten som Satyaraja ledde den 19-22 sep. Vi var 16 ordensmedlemmar som diskuterade och reflekterade runt temat ”Kalyanamitrata”. Uppskattade föredrag och inlägg och i en vänlig, positiv och varm atmosfär. 


Sotaren har varit och tömt ut några kilo kaj-bo i rökkanalen till meditationsrummet! Så nu ska väl ventilationen vara på topp när vi är många som sitter och mediterar tillsammans. Riktigt lika bra gick det inte när han tittade på kaminen i matsalen. En hel del åtgärder måste göras i brandriskförebyggande syfte. Det ska vi ta tag i snarast, så vi kan elda där under vintern.


oktober 2013

Öppet hus hade vi lördagen den 12:e. Flera villiga i sanghan slöt upp från Stockholm för att möta upp alla de människor vi tänkte skulle vara nyfikna på oss och buddhismen samt gott fika. Någonstans hade vi 2007 års succé i bakhuvudet, då 90 stycken kom, kanske skulle det komma hälften den här gången? Så blev det nu inte, 6 stycken kom, så många bullar hamnade i frysen efter den dagen. Så kan det gå!

Qigong och Meditationsretreat tor-sön leddes av Padmasurya och undertecknad med 11 stycken deltagare veckan efter och veckan därpå tog kvinnoretreaten vid. Temat var Therigatha (om kvinnor som levde på Buddhas tid) och leddes av Hridayacandra och Taraka. med 23 stycken deltagare.

Lite praktiskt…..sotaren har godkänt skorstenen vid kaminen i matsalen. Vi bröt upp en vägg på övervåningen så att sotaren kunde kika på hur isolering och upphängningsanordningen var gjord runt skorstensröret. Nu återstår en plåt som ska fästas i väggen bakom kaminen för att ”svalka av” väggen. Kaminen är placerad lite för nära den. Plåtslagare är kontaktad angående det.

Dharmagirimöte hölls den 29:e. Dharmagirigruppen består av Kia Almegård som nyligen anslutit (välkommen Kia!) Pär Norling, Viktoria Konstenius, Viryabodhi och undertecknad.

Talgoxarna börjar picka i sig kittet på fönstren, det betyder att de vill ha mat på fågelbordet. Hösten börjar oundvikligen gå mot något kallare.november 2013

Hela tre retreater har vi lyckats med att få in denna månad! Först ut var introduktionsretreaten med hela 16 deltagare. Som många av er säkert redan känner till, så var det den retreaten då Viryabodhi blev hastigt sjuk. Retreaten genomfördes ändå med undertecknad som då ledde själva innehållet i retreaten och med de två lugna klipporna, Cecilia och Micke T som skötte allt runt maten med glans! Retreatdeltagarna lämnade retreaten nöjda och det viktigaste av allt, Viryabodhi återhämtade sig efter några dygn på sjukhus. Det var blott en sorts migrän.

Veckan efter tog en ordensmitra-retreat med Guhyavajra från Nya Zeeland, men boende i UK, över. Vi var 21 deltagare som fick lyssna på ett par mycket uppskattade föredrag, hållna av Guhyavajra med de fyra brahma viharorna som övergripande rubrik. 

Fördjupningsretreaten var den sista som hölls denna månad och lockade 9 deltagare inklusive Viryabodhi och undertecknad.

En person har också haft ensamretreat här under nästan en vecka.

Buddhan ute i den s k ”rundeln” har fått flytta in till glasverandan inför vintern och trädgårdsmöblerna har också fått tak över sig. 

Myseldningen i kaminen i matsalen dröjer än, men nu är plåten på gång från plåtslagaren.

Viryabodhi har isolerat ett oisolerat parti från glasverandan in till köket. 

Grannen har varit här med grävaren och grävt upp 3 stubbar på ”grästrekanten” vid uppfarten och vi fick också hjälp med att räta upp garagedörrarna som alltmer ”hängt sig”.

Fåglarna fröjdas vid fågelborden förutom att småfåglarna och vi har ett litet bekymmer. De 
banditliknande nötväckorna sprätter solrosfröna åt alla håll, systematiskt! Viryabodhi och jag gick till fågelboken för att kanske bli lite klokare. Så här stod det: ”Besöker vintertid ofta fågelborden i värsta Rambostil, kör bort andra, sprätter frön åt alla håll.” Det verkar med andra ord genetiskt…

Snart har vi en härlig sanghahelg igen (12 – 15 dec.) – var vi inte 17 deltagare vid den förra? Spännande saker kommer att hända. Manjudaaka/Jukka från Finland kommer med Viryabodhi att sätta upp en vägg vid nischen och i källaren kommer duschen att inredas och – ja, kom och var med och upplev resten!

med metta,
Shridaya

No comments:

Post a Comment