May 15, 2017

Rapport från Dharmagiri 4 majHej alla i sanghan!

Här kommer dels en rapport om vad som sker på Dharmagiri, dels en vädjan om dana/donationer eftersom det har hänt extraordinära saker på Dharmagiri de senaste månaderna som lett till oplanerade utgifter på närmare 65 000 kr.

Alla kanske inte vet att det numera bor ett litet kollektiv här! Jag (Monica) och Emma bor på övervåningen i Gröna huset tillsammans med hunden Hjördis och katterna Odin och Ymer.

Så vad har hänt här på Dharmagiri den senaste tiden? Mars och april har varit utmanande, på grund av omfattande problem med bland annat vatten, värme och el, varför denna rapport blir lite längre än vanligt. I mitten av mars fortsatte de tidigare problemen med elen. Först stannade strömtillförseln till det rum där pelletspannan står och det luktade bränt ur ett skåp där det finns en massa kopplingar och sladdar. Kan-el-Johan (vår elektriker) var snabbt på plats, men den komponent som behövde bytas fanns inte på lager i Sala så vi fick leva utan värme och varmvatten under ett par dagar. När Johan ändå var här fick han ta en titt på spisen i gröna huset som haft två trasiga plattor sen en tid tillbaka. Det visade sig att spisen sjöng på sista versen och behövde skrotas. Johan hjälpte till att skaffa en ny spis, som vi fick samma dag som el-komponenten anlände. Nu hade vi både värme, varmvatten och spis! Men efter ett par timmar försvann istället trycket i kranarna. Vår underbara granne Hasse kom över för att se om han kunde hjälpa oss, men förstod snabbt att det var något fel på vattenpumpen som han inte kunde åtgärda. Vi fick ringa Shompe och Gille (som är rörmokare, men som även har installerat och servar pelletspannan) som trots kväll och kommande mörker kunde komma ut. Det visade sig att vattenpumpen var helt trasig, så egentligen var det märkligt att vi hade något vatten alls!

Dagen därpå installerades en helt ny vattenpump och vi fick vatten, men bara i Gröna huset… Det kom lite, lite vatten i kranarna i Röda huset, men något fel var det. Med största sannolikhet var det en läcka mellan Gröna och Röda huset, som också orsakat att vattenpumpen gått sönder. Shompe hade en gissning var läckan fanns, men ingen vet exakt var vattenröret mellan Gröna och Röda huset går någonstans så de skulle vara tvungna att komma hit med en grävmaskin och gräva efter läckan på gården. De hade dock inte möjlighet att komma förrän veckan efter, och dagen därpå skulle den fullbokade nordiska ordensretreaten börja…  Skulle det gå att ha en retreat utan vatten i Röda huset? Ja, ansåg jag och Emma och åkte och handlade vattendunkar med kranar till köket och hinkar till toaletterna. Och papptallrikar. För utan vatten i Röda huset – inga diskmaskiner.
Som om inte detta var nog så försvann i princip vattnet i duscharna i Gröna huset samma dag som retreaten började. Shompe kunde dock göra ett akutbesök en dag in i retreaten och konstaterade att samtliga duschblandare hade gått sönder p.g.a. bytet till den nya vattenpumpen. Det hade kommit så mycket grus i vattnet att alla blandarna hade korkat igen helt och hållet. Shompe ringde någon kontakt och förhandlade till sig ett bra pris, för att sedan komma tillbaka senare under helgen och installera de nya blandarna. Samma dag skulle även sotaren komma, vilket innebar att pelletspannan behövde stängas av. När Emma sedan skulle sätta på den igen hade displayen dött och det gick inte att sätta på brännaren överhuvudtaget. Det var bara att styra om uppvärmningen till el istället, i väntan på en ny display.

Under retreaten fick Viryabodhi – tack och lov! – för sig att titta till reningsverket och upptäckte då att nivåerna var oroande höga. Därför ringde han Reningsverks-Håkan som kom ut i början av veckan för att kolla vad det kunde vara för fel. Efter att ha jobbat i flera timmar och bytt ut det mesta som kunde bytas ut, men fortfarande inte fått reningsverket att fungera, så förstod Håkan att det måste vara något fel med elen. Vilket verkade logiskt, med tanke på alla säkringar som gått på löpande band ute i proppskåpet. Det visade sig att reningsverket under lång tid inte fått tillräckligt med el och därför inte kunnat pumpa ordentligt. Detta var allvarligt, enligt Håkan. ”Jag hoppas att ni inte ska ha någon retreat snart, för om flera personer skulle duscha så skulle reningsverket svämma över”, sa han. Mot bakgrund av detta var alltså läckan mellan husen en skänk från Buddhorna! En fullbokad nordisk ordensretreat med vatten i Röda huset hade inneburit ett översvämmat – och sannolikt förstört – reningsverk!
På onsdagen efter retreaten kom till slut Shompe och Gille med en grävmaskin och började gräva upp gårdsplanen i jakt på läckan. Hasse kom också över för att se hur allt gick. En bra bit av planen fick grävas upp, men inget rör hittades. I jakt på ledtrådar var röret mellan husen kunde tänkas gå upptäckte Hasse att det var fullt med vatten i ”fårhuset”, dvs huset bakom det Röda huset där vi nu har trädgårdsredskap. Den förmodade läckan var alltså en fryst kran som hade sprängts. Visserligen var det onödigt att Shompe och Gille grävde upp halva gårdsplanen, men den frysta kranen räddade i alla fall reningsverket!

Efter att vi fått elen uppgraderad, ny display till pelletspannan och nya duschblandare funkade allt som det skulle i två veckor. Men dagen innan påskretreaten skulle börja så försvann nu varmvattnet i Gröna huset – medan undertecknad stod i duschen… Det visade sig att cirkulationspumpen gått sönder. Tack och lov kunde Shompe fixa detta innan retreaten, som avlöpte väl, förutom att vattentrycket till Röda huset började svaja i mitten av retreaten, vilket innebar att toaletterna inte fylldes med vatten ordentligt. Shompe gjorde ytterligare en akututtryckning och höjde vattentrycket så pass att det gick att använda två av tre toaletter. Nu har han även rensat slangen till den toaletten som det var störst problem med. Nu håller vi – och ber sanghan om att hålla – alla tummar och tår för att vi ska slippa fler problem på ett tag!

I dagsläget är det fortfarande oklart exakt vad allt detta har kostat Dharmagiri, men ny spis, utbytt nedsmält komponent i elskåp, ny vattenpump, nya duschblandare, uppgraderad el, utbytta delar i reningsverket, uppgrävning av gårdsplanen, ny cirkulationspump, arbetskostnader för Shompe, Gille, Johan och Reningsverks-Håkan, samt hyra av grävmaskin kommer landa någonstans runt 65 000.  Reningsverks-Håkan och Shompe har dock varit väldigt generösa: Håkan efterskänkte sina arbetskostnader och Shompe bjöd på den nya cirkulationspumpen. Sadhu! MEN, detta är fortfarande väldigt stora oförutsedda kostnader för oss. Vi vill därför passa på att be om hjälp från er i sanghan att täcka kostnaderna för alla reparationer. För över (Bankgiro: 5857-4773) eller swisha (1231312990) en gåva till Dharmagiri via centrets bankkonto. Alla bidrag – stora som små – är mer än välkomna! Många bäckar små!

Trots alla problem här har flera retreater kunnat äga rum under mars och april. I slutet av mars ledde Pavarabodhi, Munisha och Kshantida en kvinnoretreat på temat de fem Buddhornas mandala. Denna skapades av deltagarna inne i meditationsrummet under retreatens gång. Varje Buddha fick sitt eget shrine. I slutet av mars ägde den nordiska ordensretreaten rum, med ordensmedlemmar från hela norden. Jag och Emma deltog givetvis inte på denna, eftersom vi är mitror, men vi har förstått att retreaten var mycket uppskattad – trots avsaknad av vatten och fungerande duschar! Helgen efter ledde Emma, Prasadacarin och Cecilia en ung buddhist-retreat på temat Det stökiga sinnet med åtta mycket nöjda deltagare. Och under påsken ledde Vajradarsini och Prasadacarin en femdagarsretreat på temat de fyra brahmaviharas. Mycket tid ägnades och meditation och på kvällarna höll Prasadacarin mycket uppskattade kortare föredrag om olika Buddhor och Boddhisattvor till vilka vi ägnade varsin puja. Vi har också haft besök av Munisha och Guhyavajra under några dagar. Den senare har tagit bort den gamla och trasiga källardörren och satt in en ny.

Annat som pågår är förkultivering av bl a grönkål och sallad, men det lär dröja innan plantorna kan sättas ut och de inköpta persilje- och sockerärtsfröna kan sås. Det är fortfarande minusgrader på nätterna och dagarna bjuder på en blandning av sol, regn, snö, hagel, stormar, vindstilla vårväder – allt om vartannat.

Vi i Dharmagiri-teamet (Monica och Emma) önskar allt gott och hoppas få träffa er snart! Kanske redan helgen 19-21 maj? Då har vi sanghahelg här på Dharmagiri. Varmt välkomna att hänga, påta i trädgården, hjälpa till med röjning och städning och annat som behöver göras här och viktigast av allt – skapa sangha tillsammans!

No comments:

Post a Comment